14 iul. 2017

Sfințirea Monumentului din Dragomirești, Maramureș

9 iulie 2017: Sfințirea Monumentului din Dragomirești, Maramureș - ridicat de fostul deținut politic Aurel Vlad, în memoria camarazilor săi de crez și suferință și a eroilor neamului românesc!

Monumentul este amplasat în fața școlii generale „Liviu Rebreanu”, ca mărturie a trecutului plin de suferință, glorie și demnitate al Dragomireștiului, pentru generațiile prezente și viitoare. Ansamblul, proiectat de doamna arhitect Ana Pușchilă (fiica fostului deținut politic Ion Pușchilă), cuprinde o Cruce de marmură și două plăci comemorative: în dreapta crucii placa pe care se află numele foștilor deținuti politici, iar în stânga, placa pe care se află numele eroilor căzuți în cele două războaie mondiale.

Sfințirea a fost săvârșită de grup de 8 preoți ortodocși, iar parastasul de grup de 7 preoți greco-catolici. Primul discurs a aparținut Părintele Marius Vișovan – din partea Fundației Profesor George Manu (fiul fostului deținut politic Aurel Vișovan, șeful legionar al Maramureșului și liderul grupului de rezistență anticomunistă din zonă).

Au luat apoi cuvânul reprezentanții autorităților - din partea Prefecturii și Consiliului Județean Maramureș, părintele protopop Vasile Codrea, dl. Mihai Dancus – fost director al Muzeului Maramureșului din Sighet, dl. Vasie Țiplea – primarul orașului Dragomirești și fostul deținut politic Aurel Vlad.

7 supraviețuitori ai temnițelor antonesciene și comuniste și luptătorii din Armata Națională de la Viena au fost prezenți la sfințirea Monumentului din Dragomirești Maramureș: Aurel Vlad, Vasile Bizău, Petru Codrea, Ion Ilban, Grigore Hotico, Vasile Măgurean, Nistor Man. Alături de ei, numeroși urmași ai pătimitorilor deja trecuți în veșnicie.

Prezența publicului a fost pe măsura însemnătății evenimentului, peste 300 de persoane asistând la ceremoniile desfășurate pe data de 9 iulie. Între ei, dragomireștenii au fost în număr foarte mare, dar s-au adăugat și alți participanți sosiți special din Sighet, Baia Mare, Cluj, Târgu Mureș, București, Brașov, Oradea, Franța, SUA....

În veci pomenirea eroilor și pătimitorilor dragomireșteni! Mulțumiri și prețuire autorităților locale care s-au implicat și au sprijinit proiectul din toată inima. Respect și recunoștință pătimitorilor temnițelor care și astăzi sunt prezenți în mijlocul nostru dând mărturie a jertfei și a demnității românești.

Cezarina Condurache


Aurel VladToate drepturile rezervate
Fotografii de pe Facebook - Fundaţia "Profesor George Manu"Cei 6 seniori maramureșeni prezenți la sfințire au fost membri ai Mișcării Legionare, arestați în mai multe rânduri în diferitele prigoane.

Cel mai în vârstă, și mai vechi în activitate -domnul Vasile Bizău din Franța (92 de ani), a fost frate de cruce la Iași în 1940 sub comanda lui Valeriu Gafencu, apoi membru în Armata Națională a Guvernului de la Viena, în 1944 -1945 (ultimul supraviețuitor) și apoi în exil în Franța a primit de la Comandantul Horia Sima gradul de instructor ajutor.


de Marius Visovan

Martirii sunt încă printre noi!

Supraviețuitorii temnițelor antonesciene și comuniste și luptătorii din Armata Națională de la Viena, prezenți la sfințirea Monumentului din Dragomirești Maramureș:

Aurel Vlad, Vasile Bizău, Petru Codrea, Ion Ilban, Grigore Hotico, Vasile Măgurean, Nistor Man.

Aurel Vlad

Vasile Bizău

Petru Codrea

 Ion Ilban

 Grigore Hotico

 Vasile Măgurean

Nistor Man