10 dec. 2017

Ca o lacrimă de sânge... Ioan Roșca - PREZENT!

Astăzi 10.12. 2017 a trecut la Domnul făgărășanul Ioan Roșca, frate de cruce, fost deținut politic timp de 12 ani în temnițele comuniste.

Ioan s-a născut la 1 octombrie 1931, în comuna Râușor, Făgăraș. Fiu al plugarilor Nicolae și Elena, Ioan va urma Liceul Radu Negru la Făgăraș unde va fi recrutat de elevul Ioan Pică pentru Frăția de Cruce a Liceului.
Tinerii erau educați în sprit național și creștin. FDC Făgăraș ținea ședințele noaptea, într-un loc ferit din afara orașului. La ședințe participau uneori și partizanii fugari, între ei Ion Gavrilă Ogoranu. Frăția a oferit sprijin luptătorilor din munți prin recrutarea de membri și prin realizarea unor legături necesare aprovizionării cu armament sau alimente. Securitatea era însă pe urmele tinerilor cu suflet de crin.

Sărbătoarea Sfântului Gheorghe din anul 1951... tânărul Ioan este ridicat de Securitate din locuința gazdei sale din Făgăraș. Arestarea a avut loc înaintea susținerii examenului de bacalaureat. Judecat de Tribunalul Militar Sibiu va primi o condamnare de 8 ani temniță grea în baza celebrului articol 209 „uneltire împotriva orânduirii sociale”.

Pe fișa sa matricolă penală descrierea faptei este „a făcut parte din Mișcarea Legionară”. Ioan începe urcușul Golgotei în temnițele: Sibiu, Gherla, Aiud, Jilava.

La expirarea pedepsei, în 21 aprilie 1959, este dus Jilava în vederea eliberării. Nu urmează însă punerea în libertate ci, un supliment de condamnare administrativă venită din partea Ministerului de Interne. Suplimentul era de 48 de luni. Deținutul Ioan Roșca intră în „gestiunea” formațiunii 967 Constanța. Va executa condamnarea administrativă în lagărele Culme și Periprava.

În 21 aprilie 1963 va fi eliberat fixându-i-se domiciliu obligatoriu în comuna natală Râușor. După 1964 se va căsători cu domnișoara Silvia Sima (rudă îndepărtată a Comandantului Horia Sima) și împreună vor locui în comuna Mândra/Făgăraș.

După 1990 Ioan Roșca se reașează pe linia de luptă alături de foștii deținuți politici. Nelipsit de la comemorarile din zona Brașov/Făgăraș, deschizându-și sufletul și poartă casei pentu toți cei care doreau să afle adevărul unor vremuri răstignite, Ioan Roșca era o prezență discretă prin smerenie și luminoasă prin dârzenie. Astăzi a trecut hotarul vieții pământești către veșnicie. Îmormântarea va avea loc marți, 12 decembrie 2017, la Mândra Făgărașului.

Drum de foc și biruință nene Ioane! În veci pomenirea lui!

 de Cezarina Condurache




Toate drepturile rezervate
Articolul și fotografiile preluate de pe Facebook - Fundaţia "Profesor George Manu"