5 mar. 2012

Comandantul legionar Bartolomeu Livezeanu a încetat din viata în toamna anului 1985, în București

"LIBERTATEA", New York

Director: Nicolae Nitã
Anul V, Iunie, Nr. 47, 1986

Căpitanul împreună cu Sica Popescu,Bartolomeu Livezeanu la Carmen.Sylva.

Încă un camarad din "Vechea Garda" ne-a părăsit pentru totdeauna. Comandantul legionar Bartolomeu Livezeanu a încetat din viata în toamna anului 1985, în București. Date mai ample nu avem și nici împrejurimile morții nu le cunoaștem.

Cei tineri nu l-au cunoscut decât din cărțile de cântece în care figura și el cu câteva, alături de acea generație de început care dăduse primele noastre marșuri, doine și versuri: 
Tache Savin, părintele Cucuietu, Viorica Lazarescu, Nicu Iancu, Iustin Iliesu, Simion Lefter și alții. Cei mai vechi dintre noi îl știam mai bine. Crescuserăm împreună. Ii spuneam Vuta iar alții Bart.  

In anul 1937, Februarie, se distinge, alături de Ion Victor Vojen, ca organizator al funeraliilor lui Ionel Mota și Vasile Marin. 
Era un oltean și un camarad minunat. Terminase primele studii la Colegiul Carol I din Craiova, ca sa ajungă student al Facultății de Drept din București și militant de prima linie în Legiune. 

Coborâse "de sus de pe Olt din poiene, din vârfuri de munți Cozieni", odată cu Victor și Dumitru Barbulescu si la mica distanta de primii deschizători de drumuri olteni: Iuolica Stanescu, Sergiu Torjescu, Voicu Popescu, Victor Medrea, urmați de Nae Rosulescu, nemuritorul Radu Gyr, Ion Ciorogaru și atâtea zeci de mii de țărani, muncitori și intelectuali care, "în tânăra lor primăvara, arzând "de stelele-aceluias crez" erau dornici sa facă "o tara ca soarele sfânt de pe cer". Visul însă nu s'a împlinit. Deodată parca a amuțit totul. "Se stinse și doina și graiul"...

Ne-am întâlnit pe frontul de Răsărit care făcea parte din destinul nostru, destinul neamului întreg, destinul creștinătății. In marea bătălie de la Kerci, în Crimeea, ne-am nimerit la un moment dat în aceiași tranșee. Unitățile noastre, formate din olteni din județele Mehedinți, Gorj și Dolj, ajunseseră sa colaboreze pentru câteva zile, în cadrele aceleiași armate care dădea bătălia.
După nimicirea inamicului, ne-am despărțit definitiv, fără a mai afla dacă unitatea din care el făcea parte a trecut și ea Strâmtoarea Ienicale, odată cu unitatea mea, ca sa continue lupta în Caucaz.

După ce România și-a trădat camarazii de arme și s'a unit cu foștii inamici, regimentul din care făcea parte Bartolomeu Livezeanu a continuat lupta pe frontul de Vest, dar după scurta vreme Bartolomeu cade grav rănit și totodată este distins cu cea mai înaltă decorație militara romanească, "Mihai Viteazul", căreia i s'a adăugat mențiunea "cu spade", contrarie vechilor noastre tradiții.

De aceea, el nu a simțit bucuria adevărată a unei distincții cu adevărat românești. Aceste "spade" anulau valoarea faimoasei decorații de alta data, ca pana la urma înșiși comuniștii, care o inventaseră sub noul nume, sa nu-i dea absolut nici o importanța. Drept răsplată pentru a o fi primit, Livezeanu a fost întemnițat și prigonit la fel cu noi, vechii lui camarazi. In aceasta postura, de condamnat, si nu de viteaz decorat cu Mihai Viteazu, chiar și "cu spade", l-am reîntâlnit în temnițele deschise noua de cei care l-au distins pe front.
Ajuns intre camarazii sai, și-a revenit. Ne-am revăzut "bătrâni și cu fete de ceara", purtând, însă, cu grija în adâncimile sufletului chinuit, puritatea și frumusețea idealului căruia ne dedicasem.

El lasă o dâră de lumină pe pământul patriei care va străluci mereu pana când vor dispare toți acei camarazi care l-au iubit și respectat.

 Toți, oriunde ne-am afla, ne ridicam mâna dreaptă spre soare, spre cer, spre Dumnezeu și în memoria lui spunem:
 PREZENT! 
Transmitem condoleanțele noastre umile soției lui Octavia și fiicei lui Cornelia, iar pentru credința lui în Neam și Legiune sa dam glas mult îndrăgitului de toți marș închinat de Radu Gyr și Nelu Manzatti, Olteniei lui frumoase:








"...De sus de pe Lotru coboară Coloana lui Brâncuș


Din Bistrița, Râmnic, Horez
Si'n tânãra lor primăvară
Ard stelele-aceluiasi crez"...


"...Ei totul jertfesc pentru tară
S'o crească din vise fierbinți
Si-un verde Luceafăr de pară
Ii duce spre mari biruiți..."

                                                   de Victor Corbut

Sursa:
http://www.miscarea.net/libertatea-exil.htm


               
 
 
          Chemarea jertfei
    
                                              de Bartolomeu Livezeanu

Prin furtuni,
Închisori, noi trecut-am,
Miselii și trãdãri am cãlcat.
Suferinti ne-au cãlit în credintã,
Pentru Cruce viteji noi am luptat.
Sã se-nalte prin noi întreg neamul,
Strãluceascã legiunea în veci,
Si sub steagul cel verde de-a pururi
În rânduri de eroi tu ai sã treci.

Refren:
Legionare,
Legionare,
Ca pe vremuri strãmosesti,
Jertfa ta sã fie mare,
Fala Neamului s-o cresti.
Legionare,
Legionare,
Sfânt Arhanghel-ti cere iarã:
Înfruntã-ti senin toti dusmanii,
Si-aruncã-ti cãlãii în parã.
Legionare,
Cãpitanul te-a chemat
Legionare stii sã mori,
Legionare esti ne-nfricat.

Glas de-azur
Si porunca, rãsunã
Azi prigoana cea asprã va trece.
Legionarii viteji se adunã,
Si lovesc în cei ce-s fãr' de lege.
Din adâncuri se-naltã Legiunea,
Lanturi cad si-nchisori se deschid;
Cãpitane, mereu vei fi îndemnul
Prin jertfe de eroi ai biruit.

Refren...



========================================================
======================================================================
========================================================

Fisa matricola penala

=========================================================
 ======================================================================
 ==========================================================