15 nov. 2013

Monumentul Eroilor Anticomunisti din Fetea, Mures

Monumentul Eroilor  Anticomuniști de la Fetea



S-a ridicat acest monument  în semn de cinstire si recunostintã pentru eroii și luptătorii anticomuniști, care au scris o filã de istorie de demnitate nationalã în centrul Transilvaniei între cele douã Târnave si Hartibaci  în Fetea, acest cãtun care i-a adãpostit în pãdurile lui în anii 1945-1948 si unde s-a format primul centru de rezistentã împotriva dușmanilor care cotropiserã tara.

Pe placa de granit sunt încrustate spre vesnica amintire numele acestor eroi -martiri - si partial numai al luptătorilor si sprijinitorilor acestei lupte impotriva instaurarii comunismului in tara noastra.

Primii doi eroi  dr. Ion Golea si Mircea (Ion) Samoila au facut parte din grupul legionarilor parasutati in anul 1951 de catre armata americana chiar in aceste locuri, unde in anii 1945-1946 tot ei au pregatit rezistenta impotriva cotropitorilor prin construirea a trei buncare de alimente si armament. Amplasarea acestor buncãre s-a facut in padurea din Belgheroaia Mare si Belgheroaia Micã, la mai putin de 2 km de unde ne gãsim acum.

Cel de al treilea executat din lotul parasutistilor este Vasile Vlad, fiu al unei familii de vrednici aparatori ai drepturilor romanilor din Maramures, din timpul stapanirii austro-ungare.

In anul 1953, in urma unei tradari cei trei sunt arestati impreuna cu sefii altor doua loturi de parasutati si judecati in rasunatorul proces al legionarilor parasutati.

Iata un extras din sentința pronunțată de Tribunalul Militar București din 12 Oct. 1953:
Acuzatii au fost recrutati si instruiti de serviciul de spionaj american, dotati cu armament, aparate de radio emisie-recepti (substante explozive, cifruri, documente false) si parașutați de avioane americane pe teritoriul R.P.R., cu scopul de a sãvârsi actiuni criminale de spionaj, teroare si diversiune si de a desfasura o activitate subversiva impotriva independentei nationale si orânduirii de stat a Republicii Populare Romîne"... Stabilind ca faptele de mai sus aratate sunt pe deplin dovedite, Tribunalul a pronuntat sentinta: au fost condamnați la moarte 13, intre acesti fiind si dr. Ion Golea, Mircea Samoila si Vasile Vlad, si executati in 30 Oct. 1953.
Toate ziarele noastre și în special "Scînteia" au infierat cu manie proletara activitatea acestor dusmani ai poporului, considerand pedeapsa pe deplin meritata. In articolul din 13 Oct. 1953 "Spionajul si teroarea metode ale cercurilor agresive" cei 13 sunt "diversionisti in slujba imperialistilor care trebuiesc pedepsiti fara crutare".

Iata insa ce scriu ziarele din lumea libera:

"Poporul roman simte, traieste si impartaseste toata drama si rasunetul jertfei totale a grupului celor 13 tineri. O mana de oameni in comparatie cu imensitatea hoardelor ce ne-au cotropit tara, mana, da, insa cu suflet curat, cu suflet mare, care s-au depasit pe ei insisi, asa cum au fost atatia in cursul istoriei noastre. 
Ca armã nu aveau decât dragostea de Cristos si iubirea fierbinte de tara care le-a dat viata, armã pe care au materializat-o conștient în propria cenusã a trupurilor lor. S-au dus senini la lupta împotriva dușmanilor lui Cristos știind dinainte ca încununarea acestei lupte nu poate fi decât moartea, jertfa ultima si cea mai plina a iubirii Patriei subjugate" (UNIREA - Oficiosul Bisericii Unite din USA).

"Si-au dat viata pentru libertate" consemneaza Donauschwabische Rundschau si Sudost Pressident din Germania. The Windsor Daily Star din America scrie "Dr. Golea vrea sa mearga inapoi in tara ca sa ajute la eliberarea patriei de sub jugul comunist".

Ziarul ARIBA din Madrid - Treisprezece eroi români.

Die Tat din Zurich si Salzburger Nachristen din Noiembrie 1953 consemneaza: In timpul Festivalului mondial al tineretului s-a petrecut un incident penibil, "au aparut in capitala manifeste in mai multe limbi care se indreptau impotriva regimului si astfel au distrus toate pregatirile de culise ale acestei întâlniri".

Sudost Echo - 13 condamnari la moarte in Bucuresti - proces de mari proportii contra rezistentilor români lansati cu parașuta și trădați de o Iudã.

Radio Madrid si alte 7 ziare din Spania consemneaza:

"Monstruoasele asasinate ale bolșevicilor și calvarul poporului roman".

The Detroit News - din USA: "Romania executa 13 spioni in favoarea Americii" - cererea de grstiere respinsa.

Cum a fost însã perceputã jertfa celor 13 tineri de adevãratul popor român si nu de uneltele slugarnice ale conducatorilor aserviti Moscovei? Pentru sufletul curat al poporului acesti tineri au trecut în legendã. Iatã câteva versuri din "Balada celor treisprezece", auzitã de la o bãtrânã din muntii Vrancei de directorul revistei "Libertatea" din New York:


    Ce vorbã sã cadã
    In ritm de baladã?
    Ce cuvânt sã vinã
    In plâns de suspinã
    De cei treisprezece
    Morti în sfânta lege?
    Treispe feciori
    Ca treispe bujori
    Morti pentru dreptate
    Pentru libertate
    Pentru toti din noi
    Toti morti ca eroi
    Cinci Ioni sprintari

   

    Cu trup de artari
    Vlad si cu Lisandru
    Lujere de leandru,
    Erich, pãrul lui
    Spicul grâului,
    Mircea si Gavril
    Cu ochi de copil
    Gheorghe si-Aurel
    Blândete de miel,
    Si Golea cel tânãr
    Ce purta pe umãr
    Goruni printre stele
    Si mesaje grele.

 Ceilalti patru eroi trecuti pe piatra de granit, Axente Pacurar, Serban Secu, Ion Cristea si Stefann Popa sunt fiii acestor plaiuri.

Axente - student la Medicina si Filologie in Cluj, asasinat in beciurile Securitatii din Sibiu, este din comuna Coves de langa Agnita.

Serban Secu inginer executat la Jilava este din Dumbraveni - in 1945 a fost coordonatorul rezistentei din Fetea.

Ion Cristea absolvent al Scolii Normale din Blaj, crescut in duhul crestin al episcopului Suciu se stinge la Medias in urma torturilor de la Securitate.

Stefan Popa, un adevarat luptator al grupului de rezistenta din muntii Apuseni, condus de colonelul Dabija, cade cu arma in mana in lupta cu securitatea, este din Decea - de pe Mures.

Deviza acestor eroi precum si a tuturor celor ce s-au ridicat din toate colturile tarii a fost lupta impotriva instaurarii comunismului, constienti fiind ca acesta va distruge sufletul neamului nostru.

Avertismentul profetic al unuia dintre cei dintâi luptatori anticomunisti - Corneliu Codreanu - încã din 1936, adresat conducatorilor de atunci ca "daca vor intra trupele rusesti la noi si vor ieși învingătoare in numele diavolului, cine poate sa creada, unde este mintea care sa spuna, ca ele vor pleca de la noi înainte de a ne sataniza, adica bolseviza"; s-a adeverit întocmai. 
Iar astazi, numai cine e de rea credință se mai poate îndoi de acest adevăr. Pervertirea sufletului acestui neam si degradarea moralã în care ne-au adus cei 45 de ani ai domniei satanei îsi au roadele astãzi, cãci  iatã dupã 12 ani de la revolutie, corupția, dezmățatul, criminalitatea, homosexualitatea nu se mai pot stăpâni.

De aceea toti cei care mai simtim romaneste si care mai credem în viitorul acestui neam, ne-am adunat aici ca si în alte pãrti, pe de o parte sã cunoastem trecutul asa cum a fost, cãci un popor care nu-și cunoaște trecutul si nu-și recunoaște eroii nu merită sã traiãscã iar pe de altã parte, sã ne reculegem si în rugãciune sã cerem lui Dumnezeu sã ne ierte pentru păcatele trecute, sã ne ajute, cãci fãrã ajutorul Lui nimic nu vom putea face. Sã alungam toate neînțelegerile dintre noi si în dragoste de Cristos si neam sã ne urmãm destinul ce ne-a fost hărăzit.

de Aurel Ursu

Sursa: 
http://www.miscarea.net/1-cei-treisprezece-monument.htm